Csokoládés szaloncukor tej-tojás-glutén-zab és cukormentesen

Picture of Bábity Viktória

Bábity Viktória

Egészségtan-tanár
életmód tréner

Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó (leve nélkül)

1 evőkanál kakaópor (helyettesíthető karobbal, de ha arra is intoleráns vagy, akkor add hozzá a kedvenc fűszereidet)

1 evőkanál rizskása (hajdinakása/köleskása)

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt kardamon

1 teáskanál agavészirup

2 csomag vanilin zéró

1 mandarin leve és reszelt héja

1 evőkanál kókuszzsír megolvasztva

 

Elkészítés:

A darálóba először a vanilin zérót töltöm, azt porcukorrá őrlöm.

Ezután megy bele a csicseriborsó, a mandarin reszelt héja és leve, ezeket is összedarálom.

Majd darálótól függően kézi spatulával, vagy magával a darálóval keverem hozzá a rizskása-port, a kakaóport, kardamont, fahéjat, olvasztott kókuszzsírt és agavét.

Ezután 1 percet melegítettem a mikróban, hogy a rizskása por felvegye a nedvességet, és így kaptam egy meleg masszát („valami csokisat”, ahogy a család nevezte kóstolás után).

Ezt hagytam kicsit hűlni, majd a hűtőbe tettem éjszakára.

Az egész összeállítás kb 15 perc volt, de kell neki minimum 3 óra, hogy szépen összeálljon.

Másnap vizes munkalapon kis gombócokat formáztam, majd szaloncukor alakúra hengereltem.

A csomagolás tartott a legtovább, szép sima papírt felvágtam, és csillogó madzaggal lekötöttem a végeket.

 

 

Mire vigyázzunk?

  • vizes legyen a munkalap, amin dolgozunk, mert a massza tapad
  • vizes legyen a kezünk, amikor formázunk, mert a massza tapad
  • ne együk meg készítés közben az összeset

 

 

Időt spórolhatunk, ha a család megeszi a hagyományos szaloncukrot, és mi abba a papírba csomagolunk.

Hűtőben kb 5 napig áll el, de fagyasztható, és akkor előre elkészíthetjük, és karácsonykor elővesszük.