Hozzávalók:
10 dkg csicseriborsó (leve nélkül)
1 evőkanál kakaópor (helyettesíthető karobbal, de ha arra is intoleráns vagy, akkor add hozzá a kedvenc fűszereidet)
1 evőkanál rizskása (hajdinakása/köleskása)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt kardamon
1 teáskanál agavészirup
2 csomag vanilin zéró
1 mandarin leve és reszelt héja
1 evőkanál kókuszzsír megolvasztva
Elkészítés:
A darálóba először a vanilin zérót töltöm, azt porcukorrá őrlöm.
Ezután megy bele a csicseriborsó, a mandarin reszelt héja és leve, ezeket is összedarálom.
Majd darálótól függően kézi spatulával, vagy magával a darálóval keverem hozzá a rizskása-port, a kakaóport, kardamont, fahéjat, olvasztott kókuszzsírt és agavét.
Ezután 1 percet melegítettem a mikróban, hogy a rizskása por felvegye a nedvességet, és így kaptam egy meleg masszát („valami csokisat”, ahogy a család nevezte kóstolás után).
Ezt hagytam kicsit hűlni, majd a hűtőbe tettem éjszakára.
Az egész összeállítás kb 15 perc volt, de kell neki minimum 3 óra, hogy szépen összeálljon.
Másnap vizes munkalapon kis gombócokat formáztam, majd szaloncukor alakúra hengereltem.
A csomagolás tartott a legtovább, szép sima papírt felvágtam, és csillogó madzaggal lekötöttem a végeket.
Mire vigyázzunk?
- vizes legyen a munkalap, amin dolgozunk, mert a massza tapad
- vizes legyen a kezünk, amikor formázunk, mert a massza tapad
- ne együk meg készítés közben az összeset
Időt spórolhatunk, ha a család megeszi a hagyományos szaloncukrot, és mi abba a papírba csomagolunk.
Hűtőben kb 5 napig áll el, de fagyasztható, és akkor előre elkészíthetjük, és karácsonykor elővesszük.