Minden mentes aranygaluska

Picture of Bábity Viktória

Bábity Viktória

Egészségtan-tanár
életmód tréner

recept 1 kb 25 cm-es tepsihez, vagy egy közepes tortaformához

 

Hozzávalók a tésztához:

230 gramm alternatív liszt, ami nem magliszt. Mint pl. kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó liszt, cirokliszt, barna rizsliszt. amit az intoleranciád enged, és te szívesen használod.

50 gramm keményítő. Tápióka, kukorica vagy burgonyakeményítő, amit szívesen használsz.

20 gramm útifűmaghéj

fél csomag sütőpor

kb 2 ek édesítő

230 gr víz

1 ek citromlé

csipet só

kb 2 marék darált dió

kókuszzsír a lekenéshez

 

A sodóhoz:

fél csésze egész köles

3 csésze víz (a köles sok vizet felvesz, és a sodó folyósan a legjobb

vanília vagy fahéj

1 egész alma

ízlés szerint édesítő

csipet só

 

A sodóhoz a kölest a megtisztított, felkockázott almával feltesszük főni. Ízlés szerint édesítjük. Kb 10-15 percig főzzük, aztán elzárjuk alatta a főzőlapot (gázt), és hagyjuk a kölest a gőzben tovább puhulni. A sütési művelet legvégén a kapott főtt, híg köleskását beturmixoljuk.

 

Amíg a köles fő, összeállítjuk a tésztát. először a száraz hozzávalókat keverjük össze, aztán hozzáadjuk a vizet, citromlevet, édesítőt, és kanállal bekekeverjük, amíg tudjuk. amikor már túl tömör a kanálhoz, kézzel folytatjuk a gyúrást. Lisztezett munkalapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, pohárral galuskákat szaggatunk belőle.

A galuskákat kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük, lekenjük olvasztott kókuszzsírral, megkenjük édesítővel, leszórjuk darált dióval. Addig rétegezzük, amíg galuskánk van.

Előmelegített sütőben, 165 fokon (közepes lángon) 30 percet sütjük. Utána még 5 percet hagyjuk a meleg sütőben.

És itt, a legvégén turmixoljuk a kölessodót.

Jó étvágyat!