recept 1 kb 25 cm-es tepsihez, vagy egy közepes tortaformához
Hozzávalók a tésztához:
230 gramm alternatív liszt, ami nem magliszt. Mint pl. kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó liszt, cirokliszt, barna rizsliszt. amit az intoleranciád enged, és te szívesen használod.
50 gramm keményítő. Tápióka, kukorica vagy burgonyakeményítő, amit szívesen használsz.
20 gramm útifűmaghéj
fél csomag sütőpor
kb 2 ek édesítő
230 gr víz
1 ek citromlé
csipet só
kb 2 marék darált dió
kókuszzsír a lekenéshez
A sodóhoz:
fél csésze egész köles
3 csésze víz (a köles sok vizet felvesz, és a sodó folyósan a legjobb
vanília vagy fahéj
1 egész alma
ízlés szerint édesítő
csipet só
A sodóhoz a kölest a megtisztított, felkockázott almával feltesszük főni. Ízlés szerint édesítjük. Kb 10-15 percig főzzük, aztán elzárjuk alatta a főzőlapot (gázt), és hagyjuk a kölest a gőzben tovább puhulni. A sütési művelet legvégén a kapott főtt, híg köleskását beturmixoljuk.
Amíg a köles fő, összeállítjuk a tésztát. először a száraz hozzávalókat keverjük össze, aztán hozzáadjuk a vizet, citromlevet, édesítőt, és kanállal bekekeverjük, amíg tudjuk. amikor már túl tömör a kanálhoz, kézzel folytatjuk a gyúrást. Lisztezett munkalapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, pohárral galuskákat szaggatunk belőle.
A galuskákat kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük, lekenjük olvasztott kókuszzsírral, megkenjük édesítővel, leszórjuk darált dióval. Addig rétegezzük, amíg galuskánk van.
Előmelegített sütőben, 165 fokon (közepes lángon) 30 percet sütjük. Utána még 5 percet hagyjuk a meleg sütőben.
És itt, a legvégén turmixoljuk a kölessodót.
Jó étvágyat!
