Vaníliakrém, vaníliasodó tej-tojás-glutén-zab és cukor mentesen

Picture of Bábity Viktória

Bábity Viktória

Egészségtan-tanár
életmód tréner

Hozzávalók:

1 db közepes alma

2,5 dl víz

1 púpozott evőkanál kölesliszt (más GM liszttel is helyettesíthető)

vaníliakivonat vagy igazi vanília

csipet só

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk.

A 2,5 dl vízben feltesszük főni (ez egy bögre víznek felel meg), és ízlés szerint édesítjük, mintha almakompótot készítenénk. Ebben a fázisban adjuk hozzá a vaníliát.

Miután puhára főtt, adjunk hozzá egy evőkanál köleslisztet. Nem baj, ha csomós lesz, hagyjuk 5 percet rottyanni, aztán vegyük le a tűzről, és botturmixszal addig turmixoljuk, amíg csomómentes, krémes, kissé habos lesz.

Miközben kihűl, tovább sűrűsödik.

Felhasználhatjuk mákos gubához, hamis madártejhez, aranygaluskához. Önmagában pohárkrémként is megállja a helyét.