Hozzávalók:
1 db közepes alma
2,5 dl víz
1 púpozott evőkanál kölesliszt (más GM liszttel is helyettesíthető)
vaníliakivonat vagy igazi vanília
csipet só
ízlés szerint édesítő
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk.
A 2,5 dl vízben feltesszük főni (ez egy bögre víznek felel meg), és ízlés szerint édesítjük, mintha almakompótot készítenénk. Ebben a fázisban adjuk hozzá a vaníliát.
Miután puhára főtt, adjunk hozzá egy evőkanál köleslisztet. Nem baj, ha csomós lesz, hagyjuk 5 percet rottyanni, aztán vegyük le a tűzről, és botturmixszal addig turmixoljuk, amíg csomómentes, krémes, kissé habos lesz.
Miközben kihűl, tovább sűrűsödik.
Felhasználhatjuk mákos gubához, hamis madártejhez, aranygaluskához. Önmagában pohárkrémként is megállja a helyét.