Almás zellerpüré (2 nagy adag)
Hozzávalók:
1db közepes fej zellergumó
2db közepes alma
1 evőkanál ízfokozótól mentes ételízesítő (vegeta)
fél doboz növényi tejszín
A zellert megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk. Felrakjuk főni, 1 evőkanál ételízesítővel, csak annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Amikor a zeller puhára főtt, megtisztítjuk és felkockázzuk az almát, és a lábasba tesszük, összepároljuk a zellerrel. Nem szükséges szétfőzni, de puhára főzzük. A legvégén fellocsoljuk a fél doboz növényi tejszínnel, éppen csak összeforraljuk. végül a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítjük.
Répafasírt (2 adag)
Hozzávalók:
2 db közepes méretű répa
2 evőkanál csicseriborsó liszt
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors
kókuszzsír
A répákat megtisztítjuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. Utánareszeljük a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk és bekeverjük a csicseriborsó lisztjével. Utána ott hagyjuk állni, a sótól a répa levet enged, ezt felszívja a csicseri liszt, és elkezd ragasztóként működni.
Közben a vöröshagymát kockára vágjuk, és kókuszzsíron lepirítjuk. Amikor készen van, hozzáadjuk a répás keverékhez, és alaposan összekeverjük. Vizes kézzel kicsi fasírtokat formázunk belőle, kókuszzsírban megsütjük.
kiegészítés: ha forró levegős sütőben sütjük, a keverékhez adjunk hozzá egy evőkanál kókuszzsírt vaj olívaolajat. Így nem lesz olyan száraz, és a kalóriaértéke is javul.