Hozzávalók:
1 csomag retek
2 közepes fej lilahagyma
sóoldat
Először a sóoldatot készítjük el. Fél liter vízhez egy teáskanál sót adunk, majd összemelegítjük. fontos, hogy ne forraljuk fel, mivel a levegőben lévő tejsavóbaktériumokat használjuk, és azok nem szeretik a forralást. Mielőtt felforrna félrehúzzuk, és amíg kihűl, feldolgozzuk a zöldségeket. Uborkagyalun felvágjuk a retket, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Amikor készen vagyunk, tiszta, csíramentes befőttesüvegbe tesszük a zöldségeket, és felöntjük a sóoldattal.
Kb. 1 hét az érési ideje, türelmetlenek, már 3 nap után ehetik.
A tejsavó baktériumok egy enyhe erjedést hoznak létre, ez a fermentáció (lásd savanyú káposzta). Ez olyan bioflórát hoz létre, mint a beleinkben található mikrobiom, ami az immunrendszerünk egyik alapköve.