Fermentált gyökérzöldség

Picture of Bábity Viktória

Bábity Viktória

Egészségtan-tanár
életmód tréner

Hozzávalók:

1 csomag retek

2 közepes fej lilahagyma

sóoldat

Először a sóoldatot készítjük el. Fél liter vízhez egy teáskanál sót adunk, majd összemelegítjük. fontos, hogy ne forraljuk fel, mivel a levegőben lévő tejsavóbaktériumokat használjuk, és azok nem szeretik a forralást. Mielőtt felforrna félrehúzzuk, és amíg kihűl, feldolgozzuk a zöldségeket. Uborkagyalun felvágjuk a retket, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Amikor készen vagyunk, tiszta, csíramentes befőttesüvegbe tesszük a zöldségeket, és felöntjük a sóoldattal.

Kb. 1 hét az érési ideje, türelmetlenek, már 3 nap után ehetik. 

A tejsavó baktériumok egy enyhe erjedést hoznak létre, ez a fermentáció (lásd savanyú káposzta). Ez olyan bioflórát hoz létre, mint a beleinkben található mikrobiom, ami az immunrendszerünk egyik alapköve.