Tejföl kesudióból – aminek tényleg tejföl íze van

Picture of Bábity Viktória

Bábity Viktória

Egészségtan-tanár
életmód tréner

Hozzávalók:

75 gramm nyers, tisztított kesudió (ez kb fél bögre) Intolerancia esetén helyettesíthető sótlan napraforgómaggal

fél bögre víz

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál almaecet

2 csipet só

Az első lépés a kesu beáztatása. A 75 gramm kesu kb fél bögre. Nagyon sietősöknek csak simán fél bögre mag, erre öntünk annyi vizet, hogy a bögrét feltöltsük. Ha holnapra kell, akkor elég éjszakára hideg vízbe áztatni. Ha nincs ennyi időnk, akkor forró vízzel öntsük fel, 4 óra múlva lehet tejfölünk.

Amikor a magok megpuhultak nagyon jó turmixgépbe töltjük (késes aprítóval, botturmixszal darabos marad), és fél bögre vízzel, és a savanyú hozzávalókkal, és a sóval addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz. Így ebben a formában nem szükséges hozzá olajat adni.

A vegán tejfölünk a hűtőben tovább szilárdul, ezt érdemes figyelembe venni felhasználáskor.