Hozzávalók:
75 gramm nyers, tisztított kesudió (ez kb fél bögre) Intolerancia esetén helyettesíthető sótlan napraforgómaggal
fél bögre víz
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál almaecet
2 csipet só
Az első lépés a kesu beáztatása. A 75 gramm kesu kb fél bögre. Nagyon sietősöknek csak simán fél bögre mag, erre öntünk annyi vizet, hogy a bögrét feltöltsük. Ha holnapra kell, akkor elég éjszakára hideg vízbe áztatni. Ha nincs ennyi időnk, akkor forró vízzel öntsük fel, 4 óra múlva lehet tejfölünk.
Amikor a magok megpuhultak nagyon jó turmixgépbe töltjük (késes aprítóval, botturmixszal darabos marad), és fél bögre vízzel, és a savanyú hozzávalókkal, és a sóval addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz. Így ebben a formában nem szükséges hozzá olajat adni.
A vegán tejfölünk a hűtőben tovább szilárdul, ezt érdemes figyelembe venni felhasználáskor.